nuffnang ads

teMan setiA awAnsikeCIL

Tips : Balance Diet

Hyehyehye.
tipstipstips . tips utk hari ni anna nak berkongsi tntg balance diet .
atau pun Pemakanan Yg Sehadd. yeahh. nowadays ramai org yg ada masalah dgn berat badan. overweight. overslim and so on so anna amek kesempatan nk share dgn engkorang sume sal pemakanan yg simple and baik utk kita. First, untuk memperolehi kesihatan yg baik. Second, untuk mengelakkan pelbagai penyakit contohnya obesiti, sakit jantung, kecing manis and so on. Third, utk mendapat berat badan yg ideal especially utk girls out there. sure korang nak maintain cun kan ? haa. makanan man peranan penting. so kalau korang care sume tu baik baca anna nak cite ni haa.. smpai habis k. haha. habislah korang. :P

okey anna start. First atas pengalaman anna sendiri. yg overslim neh. haha. susah betul nak makan. susah jgk nak aik berat badan. tp skg dah oke. at first makan ubat dari mmb utk menambah selera makan tp skg x mkn ubt tu pun da bole maintain ikut schedule makanan. Alhamdulillah. So firstly utk menjaga pemakanan harian kitaada few ways yg kita kena follow.
FIRSTLY !  kita kena makan sehari 6kali tiap tiap 4jam.
aha.. mesti korang terkejut beruk makye kera sume kan. hahaha. grau je. :D cmni 6kali tiap 4jam tu bukannya nk suruh korang melantak mkn nasi. hehe. oke take note k. cikgu nak aja neh. hihik.
    • 4 JAM PERTAMA :  Korang boleh makan makanan berat . Such as korang nak makan nasi lemak ke mee goreng or anything yg korang suka lah .
    • 4JAM KEDUA : Korang boleh ambil 3keping biskut and 1cawan milo o untuk isi perut korang.
    • 4JAM KETIGA : Okey time ni korang boleh amek secawan nasi and lebih lauk. makesure nasi korang betul2 satu cawan k. jgn guna cawan gergasi lak. haha. mmg tak jadi lah kan :D
    • 4JAM KEEMPAT : Time ni korang boleh makan biskut biskut sebagai alas perut dipetang hari. ;)
    • 4JAM KELIMA : Korang kena makan secawan nasi lagi.
    • 4JAM KEENAM : Korang digalakkan makan roti atau biskut.
another way !
jangan lupa EATT MORREEEEEEE FRUITSS ! Okey !
taDaa. inilah tips yang anna dapat dari doktor kesihatan anna sendiri. so !!
" SELAMAT MENCUBA ERKK"

thanks reading !
byebye.

8 ulasan:

DeritaMerindu_se berkata...

hee... macam kaunselor kesihatan pulak...kejer saya nanti bagi ceramah kesihatan tapi saya makan main bedal jer.. haruskah??

Anna Aziz berkata...

haa. tak haruslah mcm tu. kena ikut ni doktor anna aja. hahahaha

syafinazadam berkata...

4 jam pertama start dr kul bpe..huhuhu..

Anna Aziz berkata...

selalu dari jam 7 or 8 pagi .
tp depends la. rsau gk kot rmai yg bgn lambat. haha

renjerkabloi berkata...

cantik blog ni :)

banyak info menarik..
renjer boleh belajar diet nih hikhikhik :P

Anna Aziz berkata...

thanks renjer.
bolehla guna tips ni utk diet . hehe

Rexis7 berkata...

anna, klu nk kecikkn bdn cmne??bsr sgt r..

Anna Aziz berkata...

awk try ikut diet ni. sgt berkesan tau.
and kalau nak tambahan anna ade product utk kurus.
tgk sini :
http://awansikecil.blogspot.com/2011/11/green-fit.html