nuffnang ads

teMan setiA awAnsikeCIL

morning time story !

salam alaik . and selamat pagi ^.^ pagi ni best. rasa agk fresh so dengan berbesar hati melembutkan jari jemari menulis apa yg selama ni anna rasa we shouldn't did. what's it ?  Terlalu Memuja Cinta Sebelum Kawin. and so whatever with tht. nowadays, banyak sgt dh cerita cerita pasal cinta yg at the end buat kita merana je. tp bukan semua la. ada gak yg berjaya smp ank cucu an. eCeh. sounds weirdo. haha. contohnya. anna got story here. but shuthh. don't tell others. hehe. #bukankeakupostpublicneh# hihi. nevermind. oke as pengalaman and apa yg anna tahu anna nk share dgn korang. oke before tht. i'm admit i got someone in my heart. and itu jugak tak bermakna those yg kita syg akn slu jadi milik kita. so insyaAllah anna redha ats apa pun yg Allah tetapkan. cause yela kita hanya merancang. tp Allah merancang dgn lbh baik. hurm. so bg those yg dah get into a relationship. jaga hbgn baik baik. don't put too much hope with it till you get married tau. lebih selamat mcm tu. so kalau breakup ke ape tdelah frust tertonggeng. hehe.mmg lah dh syg cmne lah tak frust kan. tp ma anna cakap bila kita selalu ikhlas dgn ketentuan Allah, Allah akn gantikan yg hilang dan tumbuhkan yg patah. so kita kena yakin dgn smua tu. Janji Allah bukan sekadar janji ^.^

cinta yg kita genggam. kita simpan tu actly lebih baik dari cinta yg kita lafaz :(
tapi andai cinta tu kita da lafaz tetaplah genggam cinta itu sampai bilabila insyaAllah ;)

back to our 'morning time story' ;p
fisrtly, this's happen to people around us. anna fahamkan korang cm ni. A friend with B. one day in the morning A got a phone call from her friend B. she's cried. then A calming her and ask why is she cried. haa. jeng jeng jeng. nk tau x ? hehe. oke cmni. kwn A si B tu call and nangis nagis cite to kwn dy yg ank dy kena raped with boyfriend ank dy sendiri.. gile x weh ? haa tudiaa. bahaya laki ni apa dorang nk buat kita x jangka langsung pun kan. tmbh jenis cmni. hilangakal punye keje. hmm. mesti korang tertanya tanya sbb ape an tiba tiba bf dy rogol dy. mestila everythig happen tu bersebab kan. kes dy. ank dy ni dh 3years couple dgn bf dy and dh rancang kawen pun. tp tula. ssh kalau umur dah cecah angka 'layak kahwin' tp laki tu xde duit tde keje lg kan. so perempuan ni pun strt keje dulu dri boy dy and jumpa la seorang laki satu tmpt keje dy and laki tu trus dtg minang and mama dy pun setuju. dari situ la kira ex boy dy tu nak jumpa konon nk bg hadiah as a last met before ex girl dy jadi isteri org. tuptup. dy raped girl dy. seriously. tergamam bila dengar cite ni. dasyat sgt kan. tp ada lg  yg lebih dasyat. so apepun you girlss beware. jgn duk percaya laki sgt tak kira syg mcm mana sekalipun k ?

My experience pun normally kita akan suka kat org lain. selalu org yg syg betul kat kita, kita takde feeling pun tp org yg tak syg kita la kita hegeh hegeh kan. but in life sometimes kita kena fikirkan kebahagiaan org kita syg. no matter wht they do kita doakan je k insyaAllah ada lbh baik utk kita.
 bak kata ombak rindu by Lisa SurihaniAnna Aziz II ;p:

‎. mengalah bukan beerti kalah .
. ikhlas tu redha .
. pasrah tu menyerah .
. tak salah kita mengalah. 
. mengalah bukan beerti kita lemah.
. tapi bermakna kita ikhlas .
. untuk mencari kebahagiaan kita sendiri.

Lastly, as a muslims kita boleh fikir apa yg baik and tak baik utk kita. semua org buat silap and semua org x lari dari buat silap. so sama sama la kita ingat mengingati and takde sbb utk kita benci sesama manusia sbb kita semua sama. Allah mmg jadikan kita berpasang-pasangan utk saling lengkap-melengkapi. kadang kadang kita tersilap langkah tp kita teruskan juga perjalanan hidup disamping betulkan apa yg salah. that's life and pengalaman and ilmu yg ada teach us everything !

Sebagai peringatan :


According to SYURGA CINTA
jodoh terbahagi kepada 3 :

JODOH DARI SYAITAN
JODOH DARI JIN
JODOH DARI ALLAH

‎. mencari insan yg memahami bagai meniti helaian rambut .
. hati-hati dalam mencari andai tdk merana diri .

. saling melengkapi satu sama lain menjadikan kita insan yg paling bahagia .

‎. ketahuilah . mencintai bukan beerti memiliki . 
. mencintai hak milik Allah dan hanya Allah juga yg berhak memberi nikmat itu .

Belajarlah tentang keikhlasan dimana,
ikhlas tu bermakna bila kita susah dia ada bila kita senang dy turut bahgia
ikhlas tu bukan sekadar dibibir tp perbuatan turut mencerminkan keikhlasan 
ikhlas tu tampak jelas bila kita sggp susah utk melihat org yg kita syg lbh senang 
biar apapun kesusahan yg kita hadapi kita tetap tabah utk org yg kita kasihi
ikhlas tu hadir bila kita cintakan seseorang bukan atas dasar duniawi ^.^




2 ulasan:

Lee Reyn Kwon berkata...

comel nye header !

p/s: Reyn dah follow awak ! Come to my site too =)
www.orangesnowy-chan.blogspot.com

Ku Azhar berkata...

waaa..terbaekk!!! :)